Pro přípravu budeme potřebovat tyto suroviny:
Množství na 6 porcí: 1-1,25 kg hovězí roštěné, sušená cibule v prášku, řepkový olej, 1/2 hrnku sofrito, 500 ml rajské šťávy z plechovky, 2 bobkové listy, 4 řapíky celeru i s listy, 3 mrkve, 1 hrnek čerstvého či mraženého hrášku, 3 lžíce nahrubo nasekaných oliv, 1/4 lžičky římského kmínu
Postup přípravy receptu:
Řízky z hovězího naklepeme na cca 1 cm tloušťku, osolíme, opepříme a posypeme cibulí z obou stran a opečeme do hněda na pánvi (asi 10 minut).
Vmícháme Sofrito, rajskou šťávu, sůl a bobkový list, římský kmín, olivy a sůl.
Přiklopíme a pečeme v troubě předem vyhřáté na teplotu 175°C pod poklicí do měkka (asi 2 1/2 hodiny).
Poté necháme vychladnout a rukama nebo dvěma vidličkama rozcupujeme nadrobno.
Uvedeme opět do varu, přidáme mrkev a celer, podusíme do měkka, přidámr hrášek a prohřejeme.
Ideální je podávat jídle Ropa Vieja druhý den, kdy je lepší, nejlépe ve věnečku rýže.
Další články:
Černé fazole můžeme jíst samostatně nebo jako přílohu.
Varadero, to jsou moderně vybavené hotely, kvalitní služby a nádherné pláže plné bílého písku.
Pěstování cukrové třtiny a výroba cukru má svoji tradici.
Arroz con camarones, rýži uvaříme v osolené vodě...
Kubánská polévka ze sladké kukuřice a mořských ryb zdobíme výsečí citrónu.
Jambalaya je kreolské jídlo.
Cayo Coco je ostrov v blízkosti kubánských břehů.
Chilli con carne pochází z Mexika.
Zátoka Guantánamo s vojenskou základnou.
Kreolské kuře podáváme s rýží.
Ropa Vieja je jídlo, které zve k zasednutí ke stolu.